Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Gândul
Anul şi data apariţiei: 08-02-2013
Tematica: problematica steagului secuiesc
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului:  Iuliana Enache-mediafax
Titlul articolului: Anunţul Ungariei privind problema steagului secuiesc. Cum doreşte rezolvarea situaţiei
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.gandul.info/international/anuntul-ungariei-privind-problema-steagului-secuiesc-cum-doreste-rezolvarea-situatiei-10550466


Ungaria vrea o rezolvare prin dialog a situaţiei care a evoluat după ce România a interzis folosirea steagului secuiesc pe clădirile publice, a declarat secretarul de stat din Ministerul ungar de Externe Zsolt Nemeth, afirmând că Budapesta nu vrea ca problema să fie ridicată la nivel european.
Nemeth a declarat joi seara pentru postul public de televiziune m1 că a le permite minorităţilor să îşi folosească simbolurile fără restricţii este una dintre valorile de bază ale Europei, relatează MTI.
Ungaria nu vrea ca problema să fie ridicată la nivel european, a declarat Nemeth. "Situaţia a evoluat în Ţinutul Secuiesc şi este important să rămână acolo ... Ungaria nu vrea să o aducă în arena internaţională", a explicat el.
Citeşte şi Un judecător român a decis că steagul secuiesc ESTE LEGAL. Care este motivarea instanţeiEl a afirmat că este în interesul Ungariei să rezolve situaţia prin dialog cu România, mai degrabă decât ca tensiunile să escaladeze. "Lucrăm pentru reducerea acestei tensiuni", a adăugat el.
Miercuri, ministrul român de Externe Titus Corlăţean a ameninţat cu expulzarea ambasadorului Ungariei la Bucureşti Oszkar Fuzes după ce diplomatul şi-a exprimat sprijinul faţă de autonomia Ţinutul Secuiesc, exprimând şi ideea că ar susţine modificarea articolului 1 din Constituţia României. Ministrul român de Externe a protestat şi faţă de afirmaţiile lui Nemeth, care i-a cerut Guvernului român să renunţe la interdicţia privind steagul secuiesc şi să înceteze "agresiunea simbolică" împotriva minorităţii maghiare.
Ministrul ungar de Externe, Janos Martonyi, a discutat joi la telefon cu omologul său român, şi a declarat ulterior că Ungaria şi România vor continua cooperarea "ţinând cont de sensibilităţile celor două ţări, de dreptul natural al comunităţilor etnice, principiile europene şi standardele privind minorităţile etnice".    
  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.